Peperomia

O jej niebanalnej urodzie decydują nie tylko grube łodygi ,ale też wyjątkowo mięsiste liście ,które zachwycają różnym kolorem i kształtem .

Dotychczas oznaczono prawie 1000 gatunków zaliczanych do rodzaju peperomi Znajdziemy, wśród nich zarówno rośliny zielone ,jak i krzewy , oraz pnącza ,jednak zdecydowana większość to ,drobne roślinki o wzroście nieprzekraczającym 20 cm i niewiele większej średnicy. Pochodzą głównie, z tropikalnych obszarów Ameryki południowej i środkowej, a w naturze rosną w cieniu drzew lub jako epifity. W postaci roślin doniczkowych cenione są formy o mięsistych liściach, często ozdobnie wybrawionych i karbowanych.

Dekorację stanowią także kwiatostany w formie długich i bardzo zbitych kłosów, pojawiające się przeważnie latem.

Peperomia radzi sobie zarówno w miejscach jasnych jak i półcieniu, z wyjątkiem odmiany o barwnym ulistnieniu, które potrzebują więcej światła. Lubi wilgotne powietrze, ale nie znosi nadmiaru wody. Podlewamy ją umiarkowanie, zwłaszcza zimą a nawożenie ograniczamy do niewielkiej dawki co trzy – cztery tygodnie.

Przez cały rok roślinie odpowiada temperatura pokojowa.

Rozmnażanie

Rozmnażamy przez sadzonki, ucinamy i wkładamy do wody, gdy puści korzenie wsadzamy na miejsca stałe do doniczki z ziemią dla kwiatów zielonych doniczkowych.

Peperomia