Rodzaje gleb

O tym czy rośliny, są bujne i zdrowe decyduje gleba, w której rosną: jej struktura, odczyn oraz substancje odżywcze. Im grubsza i ciemniejsza jest warstwa próchnicza, tym lepiej dla naszych roślin. Ważna jest też kwasowość podłoża, określana wartością pH bo rośliny, które lubią kwaśne podłoże nie będą się zdrowo rozwijać w zasadowym i na odwrót.

To jaki rodzaj gleby mamy do dyspozycji decyduje o powodzeniu upraw. Jeśli nie jest odpowiednia, trzeba ją poprawić.

Robimy prosty test, nabierzmy w dłoń garść niezbyt suchej ziemi i lekko ją ściśnijmy. Jeśli ziemia się rozsypuje to znaczy że jest lekka, piaszczysta. Łatwo przepuszcza wodę. Po deszczu szybko wyschnie a w czasie suszy zmieni się w pył.

Jeśli powstanie zwarta tłusta kula, którą możemy rozwałkować w dłoni to znaczy, że gleba jest ciężka i gliniasta. Jest zbita, słabo przepuszczalna wodę i powietrze.

Jeśli powstanie gruda, którą rozkruszy się gdy naciśniemy ją palcem, ziemia jest dobrej jakości.

Im jest ciemniejsza tym zawiera więcej próchnicy, która dostarcza ziemi substancji odżywczych oraz zatrzyma wodę dostatecznie długo, by mogły ją pobrać.