Papierówka

Papierówka to inaczej zwana „Oliwka żółta„. Pochodzi z regionów nadbałtyckich dzięki czemu doskonale się nadaje do uprawy w naszym klimacie. Jabłoń jest w sporym stopniu odporna na przymrozki.  Jest jedną z najwcześniejszych odmian jabłoni. Kwitnie w maju na blado różowy kolor.

Jej owoce są seledynowo żółte, o soczystym lekko kwaśnym smaku, nabierają słodyczy wraz z dojrzewaniem, ich skórka jest sucha i cienka. Papierówka nie najlepiej nadaje się do przechowywania i najlepiej smakuje prosto z drzewa, przez co raczej nie będzie wykorzystywana w celach przemysłowych za to dobrze nadaje się na przetwory oraz ciasta jak szarlotka.

Papierówka najbardziej lubi gleby piaszczysto-gliniaste dobrze nawodnione ale nie podmokłe. Drzewka potrzebują dużo słońca.

Oliwka żółta najlepiej owocuje w towarzystwie innych drzewek zapylających takich jak: Szampion, Antonówka, James Grive, Delikates.